Ανθρωπιστικές κρίσεις: 10 περιπτώσεις που λίγοι ασχολήθηκαν

Posted on February 26, 2017, 6:50 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 9 secs

Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση CARE δημοσίευσε μια νέα έκθεση αναδεικνύοντας δέκα ανθρωπιστικές κρίσεις του 2016, που έχουν αγνοηθεί από τους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης. Η έκθεση με τίτλο “Υποφέρουν στη σιωπή: Οι 10 λιγότερο αναφερόμενες ανθρωπιστικές κρίσεις του 2016” περιλαμβάνει επισιτιστικές κρίσεις, κρίσεις από συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για κρίσεις πολύπλοκες, οι οποίες θα συνεχίσουν δυστυχώς και τα επόμενα χρόνια.

“Υπάρχουν πολλές καταστροφές σε όλο τον κόσμο που σπάνια φτάνουν στα νέα της επικαιρότητας. Οι πολιτικοί προτιμούν να εστιάσουν την προσοχή τους στις πιο ορατές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, για να κερδίσουν τη συμπάθεια στις εκλογικές τους περιφέρειες. Αυτές οι ανθρωπιστικές κρίσεις δεν έχουν απλώς ξεχαστεί. Αγνοούνται εσκεμμένα από τους ηγέτες του κόσμου”, λέει ο Philippe Guiton, Διευθυντής Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων της CARE International.


Η CARE ανέλυσε τις φυσικές καταστροφές ή συγκρούσεις που έλαβαν τη μικρότερη προσοχή των μέσων ενημέρωσης το 2016. Ελέγχθηκαν περισσότερες από 250.000 online πηγές στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Για την κατάταξη, επιλέχθηκαν χώρες στις οποίες έχουν πληγεί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι, από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές. Το αποτέλεσμα είναι μια λίστα με πάνω από 30 κρίσεις, που ανάλογα με τον αριθμό των άρθρων που αναφέρονται σε αυτές, κατατάχθηκαν αρχίζοντας από εκείνες που έλαβαν τη μικρότερη προβολή.


1. Ερυθραία

Λίγα είναι γνωστά για την Ερυθραία, μια χώρα σχεδόν αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και ακόμα και οι μεγάλες οργανώσεις δεν επιτρέπεται να προσφέρουν ανακούφιση στους πληγέντες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι είναι χωρίς επαρκή σίτιση σε αυτήν την ημι-άνυδρη χώρα.

Η Ερυθραία έχει πληγεί σκληρά από τις ξηρές περιόδους του Ελ Νίνιο. Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς ο οξύς υποσιτισμός είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου. Οι συνεχιζόμενες σύγκρουσεις, η ισχνή οικονομική ανάπτυξη και η δια βίου υποχρεωτική στράτευση είναι οι λόγοι που πολλοί ανθρώποι εγκατελείπουν την Ερυθραία. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 5.000 Ερυθραίοι εγκαταλείπουν κάθε μήνα τη χώρα τους, περνώντας (αν τα καταφέρουν) από τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο θάλασσα. Αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προσφυγικές ομάδες στην Ευρώπη και την Αφρική.


2. Μπουρούντι

Από το 2015, η πολιτική βία στο Μπουρούντι άφησε τρία εκατομμύρια ανθρώπους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπολογίζεται ότι περίπου 130.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έφυγαν από τα σπίτια τους για να αναζητήσουν ασφάλεια σε γειτονικές χώρες.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι δεν ξέρουν πώς για να θρέψουν τις οικογένειές τους, καθώς η χώρα βιώνει αύξηση στις τιμές των τροφίμων, ενώ οι ασθενείς βροχές δεν ωφέλησαν τη συγκομιδή του προηγούμενου έτους. Οι συγκρούσεις και η μετατόπιση εμποδίζουν τους αγρότες να φροντίσουν τα χωράφια τους. Οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, διατροφής, νερού και αποχέτευσης.


3. Μαγαδασκάρη

Ο συνδυασμός ετών ξηρασίας και του κύκλου του Ελ Νίνιο έχει προκαλέσει την καταστροφή των καλλιεργειών καλαμποκιού, ρυζιού και μανιόκας, αφήνοντας σχεδόν 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη νότια Μαδαγασκάρη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι οικογένειες αναγκάζονται να πουλήσουν τα υπάρχοντά τους, να μειώσουν τον αριθμό των γευμάτων την ημέρα, να μεταναστεύσουν για να αναζητήσουν κάποιο εισόδημα.

Η Μαδαγασκάρη δεν είναι η μόνη χώρα στη Νότια Αφρική που υποφέρει από την ξηρασία λόγω του Ελ Νίνιο. Συνολικά, πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι στο Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη, τη Ζιμπάμπουε, το Λεσόθο και τη Σουαζιλάνδη πάνε για ύπνο νηστικοί .


4. Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας

Ελάχιστες πληροφορίες είναι διαθέσιμες για τα 18 εκατομμύρια ανθρώπων – το 70% του πληθυσμού – που υποσιτίζονται. Μεταξύ αυτών είναι πάνω από δύο εκατομμύρια παιδιά, έγκυες και γυναίκες σε θηλασμό. Πολύ λίγοι διεθνείς οργανισμοί επιτρέπεται να προσφέρουν ανακούφιση στη Βόρεια Κορέα και οι δημοσιογράφοι σπάνια έχουν πρόσβαση στο εσωτερικό της χώρας.

Η Βόρεια Κορέα είναι επιρρεπής σε επαναλαμβανόμενες καταστροφές, όπως ξηρασίες, πλημμύρες και καταιγίδες. Τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν ασυνήθιστα ξηρά, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής των καλλιεργειών περισσότερο από 20%. Ο τυφώνας Lionrock εσπείρε τον όλεθρο, τον Αύγουστο, προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες, επηρεάζοντας περισσότερους από 600.000 ανθρώπους.


5. Λίμνη του Τσαντ

Η κατάσταση για τις τέσσερις χώρες που συνορεύουν γύρω από τη Λίμνη Τσαντ – το Καμερούν, το Τσαντ, το Νίγηρας και τη Νιγηρία – έχει επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η μακροχρόνια βία και οι στρατιωτικών αντι-επιθέσεις έπληξαν 21 εκατομμύρια ανθρώπους στη λεκάνη της Λίμνης, αφήνοντας σχεδόν το μισό πληθυσμό της περιοχής – 9,2 εκατομμύρια ανθρώπους – σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


6. Δημοκρατία του Κογκό

Τα παιδιά και οι εφήβοι που ζουν στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) γνωρίζουν μόνο τον πόλεμο. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Η πρόσφατη αναζωπύρωση της βίας το 2016 αφήνει ελάχιστες ελπίδες για το μέλλον.

Ένα τοξικό κοκτέιλ συνεχούς πάλης ανάμεσα σε πολλές ένοπλες ομάδες, οι ξηρασίες λόγω Ελ Νίνιο και η εισροή των προσφύγων από γειτονικές χώρες, όπως το Μπουρούντι, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Νότιο Σουδάν επιδείνωσαν τις ήδη άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς αγωνίζονται να επιβιώσουν από τη βία, τις επιδημίες, τον υποσιτισμό και τις φυσικές καταστροφές.


7. Μπανγλαντές

Κάθε χρόνο οι μουσώνες φέρνουν στο Μπαγκλαντές καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες. Αυτό που κάποτε ήταν ευπρόσδεκτος φυσικός κύκλος για τους αγρότες, έχει γίνει ένα ιδιαίτερα επίφοβο συμβάν. Οι γυναίκες και τα κορίτσια πλήττονται ιδιαίτερα από τις πλημμύρες, αφού συνήθως δεν μπορούν να κολυμπήσουν. Επίσης, συχνά δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των ηθών της χώρας.

Το 2016, οι πλημμύρες έπληξαν περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους, καταστρέφοντας σπίτια και χωράφια. Οι οικογένειες είναι σε επείγουσα ανάγκη για τρόφιμα, πόσιμο νερό, τουαλέτες, στέγη και υγειονομική περίθαλψη.


8. Παπούα – Νέα Γουϊνέα

Στην Παπούα – Νέα Γουινέα, ο Ελ Νίνιο έφερε μεγάλη ξηρασία και συνεχόμενους παγετούς στα μεγάλα υψόμετρα, αφανίζοντας τις καλλιέργειες και τις πηγές νερού, σε μια χώρα όπου το 80% του πληθυσμού εξαρτάται από τη γεωργία. Ως αποτέλεσμα, υποσιτίζονται περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι.


9. Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία

Παρά τον πλούτο της σε φυσικούς πόρους, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό υπανάπτυκτη. Υποφέρει από τις συγκρούσεις, με την τελευταία να ξεσπάει το 2013. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν ο μισός πληθυσμός, βρίσκεται σε απελπιστική ανάγκη τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι φορείς συχνά δεν μπορούν να φθάσουν σε αυτούς που έχουν ανάγκη, καθώς γίνονται συχνά επιθέσεις από ένοπλες ομάδες. Όπως είναι επόμενο, πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας καταφύγιο σε άλλα μέρη της χώρας ή σε γειτονικές χώρες, όπως το Καμερούν, το Τσαντ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.


10. Σουδάν

Σε αρκετές περιοχές του Σουδάν, συμπεριλαμβανομένου και του Νταρφούρ, η σύγκρουση μαίνεται για πάνω από μια δεκαετία, με σχεδόν έξι εκατομμύρια ανθρώπων να αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.

Περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα υποσιτισμού. Επιπλέον, η χώρα αντιμετωπίζει τακτικά πλημμύρες και ξηρασίες. Σχεδόν 3 εκατομμύρια Σουδανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και πολλοί άλλοι αναζήτησαν ασφάλεια σε γειτονικά κράτη. Την ίδια στιγμή, περίπου 250.000 κάτοικοι του Νότιου Σουδάν έχουν καταφύγει στο Σουδάν για να ξεφύγουν από τη βία στη δική τους χώρα τα τελευταία τρία χρόνια.