Βρυξέλλες: Η κοινωνική οικονομία σε εξέχουσα θέση

Posted on May 22, 2017, 10:06 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 3 secs

Το κοινοβούλιο των Βρυξελλών με διάταγμα που πρόκειται να υιοθετήσει το καλοκαίρι, θα δώσει στην κοινωνική οικονομία μια ισότιμη θέση έναντι της «κλασικής».

Η μεταρρύθμιση θα είναι πλήρως λειτουργική μέχρι το 2018, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Απασχόλησης των Βρυξελλών, Didier Gosuin (DéFI).

“Πρόκειται να σπάσει το “γυάλινο ταβάνι”, το οποίο μέχρι στιγμής έχει περιορίσει τις επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας αποκλειστικά στο έργο της κοινωνικής ένταξης, μέσω πιλοτικών έργων και διαρθρωτικών επιδοτήσεων”, δήλωσε ο Gosuin.

Η κοινωνική οικονομία φαίνεται να ανθίζει στο Βέλγιο. Η αύξηση 6% στον αριθμό εταιρειών των κοινωνικών επιχειρήσεων του μεταξύ 2008 και 2014 στις Βρυξέλλες είναι πρωτοφανής για τη χώρα. Το 2015, υπήρχαν 750 εταιρείες που πρόσφεραν 18.400 θέσεις εργασίας (+ 25% τα τελευταία έξι χρόνια).

Ο Gosuin πρότεινε η μεταρρύθμιση να συνοδεύεται από τον ορισμό μιας σειράς προτύπων βασισμένων στις τρεις θεμελιώδεις αρχές των κοινωνικών επιχειρήσεων: εκτέλεση ενός οικονομικού σχεδίου, με κοινωνικό σκοπό και σύμφωνα με τους κανόνες της δημοκρατικής διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας και Απασχόλησης, η αναγνώριση της κοινωνικής επιχείρησης θα ανοίξει την πόρτα σε διάφορα προγράμματα οικονομικής στήριξης, όπως το ποσοστό επιδότησης που αυξήθηκε κατά 10% για ενίσχυση των επενδύσεων, η κατάρτιση ή παροχή συμβουλών, καινοτόμα σχέδια κλπ.