Ποσοτική ανάλυση δεδομένων – χρήσιμα εργαλεία

Posted on October 27, 2016, 2:31 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 10 secs

statscloudΑν είστε ένας εκκολαπτόμενος κοινωνικός επιστήμονας και έχετε αρχίσει να εργάζεστε με ποσοτικά (στατιστικά) στοιχεία, τα λογισμικά προγράμματα ποσοτικής ανάλυσης δεδομένων θα σας φανούν πολύ χρήσιμα.
Τέτοια προγράμματα αυτά τη δυνατότητα για να οργανώσετε και να ξεκαθαρίσετε τα δεδομένα που έχετε συλλέξει, καθώς προσφέρουν προ-προγραμματισμένες εντολές που επιτρέπουν τα πάντα, από πολύ βασικές μέχρι αρκετά εξελιγμένες μορφές της στατιστικής ανάλυσης. Επιπλέον, προσφέρουν χρήσιμες απεικονίσεις ώστε να ερμηνεύσετε τα δεδομένα σας, και ό,τι μπορείτε να χρειαστείτε για μια παρουσίαση.

Υπάρχουν πολλά προγράμματα στην αγορά, αλλά, δυστυχώς, είναι αρκετά ακριβά. Τα καλά νέα για τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό είναι ότι τα περισσότερα πανεπιστήμια διαθέτουν άδειες για τουλάχιστον ένα πρόγραμμα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν μαθητές και καθηγητές. Επιπλέον, τα περισσότερα προγράμματα προσφέρουν και μια ελεύθερη έκδοση με περιορισμένες λειτουργίες σε σχέση με τα πλήρη πακέτα λογισμικού.

Εδώ είναι μια επισκόπηση των τριών κύρια προγραμμάτων που χρησιμοποιούν οι κοινωνικοί επιστήμονες.

Στατιστικό Πακέτο για τις Κοινωνικές Επιστήμες (SPSS)

Το SPSS είναι το πιο δημοφιλές πρόγραμμα λογισμικού ποσοτικής ανάλυσης που χρησιμοποιείται από κοινωνικούς επιστήμονες. Κατασκευασμένο από την IBM, είναι ένα ολοκληρωμένο, ευέλικτο πρόγραμμα, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σχεδόν οποιοδήποτε τύπο αρχείου δεδομένων.

Το δυνατό του σημείο είναι η ανάλυση στοιχείων ερευνών μεγάλης κλίμακας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει πινακοποιημένες εκθέσεις, χάρτες και διαγράμματα των διανομών και των τάσεων, καθώς περιγραφικών στατιστικών στοιχείων, όπως είναι ο μέσος όρος, η διάμέσος, και οι συχνότητες, αλλά και πιο πολύπλοκες στατιστικές αναλύσεις, όπως τα μοντέλα παλινδρόμησης.

Το SPSS παρέχει ένα περιβάλλον εργασίας χρήστη που το καθιστά εύκολο και διαισθητικό για όλα τα επίπεδα χρηστών. Με το μενού και τα παράθυρα διαλόγου, μπορείτε να εκτελέσετε αναλύσεις, χωρίς να χρειάζεται να γράψετε τη σύνταξη της εντολής, όπως σε άλλα προγράμματα. Επίσης, είναι απλό και εύκολο να εισάγετε και να επεξεργαστείτε τα δεδομένα απευθείας μέσα από το πρόγραμμα. Υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα, όπως το όριο στον αριθμό των υποθέσεων που μπορείτε να αναλύσετε. Είναι επίσης δύσκολο να υπολογιστούν για τα βάρη, τα στρώματα και τα αποτελέσματα της ομάδας με το SPSS.

STATA

Το STATA είναι ένα διαδραστικό πρόγραμμα ανάλυσης δεδομένων που τρέχει σε μια ποικιλία από πλατφόρμες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για απλές, όσο και σύνθετες στατιστικές αναλύσεις. Το STATA χρησιμοποιεί μια point-and-click διεπαφή, καθώς και σύνταξη εντολών, το οποίο το καθιστά εύκολο στη χρήση. Το STATA καθιστά επίσης απλό να δημιουργήσει κανείς γραφήματα και απεικονήσεις των δεδομένων και των αποτελεσμάτων.

Η ανάλυση στο STATA επικεντρώνεται γύρω από τέσσερα παράθυρα: το παράθυρο εντολών, παράθυρο αναθεώρησης, παράθυρο αποτελεσμάτων και το παράθυρο ματαβλητών. Οι εντολές ανάλυσης που έχουν εισαχθεί στο παράθυρο εντολών και το παράθυρο αναθεώρησης καταγράφουν αυτές τις εντολές. Το παράθυρο μεταβλητών απαριθμεί τις μεταβλητές που είναι διαθέσιμες στα τρέχοντα δεδομένα που μαζί με τις μεταβλητές ετικέτες. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται στο παράθυρο αποτελεσμάτων.

SAS

Το SAS, Σύστημα Στατιστικής Ανάλυσης, χρησιμοποιείται επίσης από πολλές επιχειρήσεις. Εκτός από την στατιστική ανάλυση, επιτρέπει στους προγραμματιστές να εκτελέσουν τα γραφικά, τον επιχειρηματικό σχεδιασμό, την πρόβλεψη, τη βελτίωση της ποιότητας, τη διαχείριση έργων και πολλά άλλα. Το SAS είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα για προχωρημένους χρήστες, διότι είναι πολύ ισχυρό.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με εξαιρετικά μεγάλα σύνολα δεδομένων και μπορεί να εκτελέσει πολύπλοκες και προηγμένες αναλύσεις. Το SAS είναι κατάλληλο για τις αναλύσεις που απαιτούν να ληφθούν υπόψη τα βάρη, τα στρώματα ή οι ομάδες. Σε αντίθεση με το SPSS και το STATA, το SAS λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό με σύνταξη προγραμματισμού και όχι με point-and-click μενού. Συνεπώς συστήνεται για τους ερευνητές με γνώσεις προγραμματισμού.