Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας 2017

Posted on January 05, 2017, 3:54 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 10 secs

Στην Αθήνα θα ξεκινήσει φέτος ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας με μια εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Μουσείο Μπενάκη στις 28 Φεβρουαρίου. Στην εκδήλωση αυτή θα συμμετέχουν μερικοί από τους πιο σημαντικούς φορείς κοινωνικής καινοτομίας, καθώς και Ευρωπαίοι επιχειρηματίες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Λεπτομέρειες σχετικές με το Διαγωνισμό – όπως το θέμα, οι κανόνες, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και τα επιμέρους χρονοδιαγράμματα – θα δημοσιοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Οι περσινοί νικητές

Ο διαγωνισμός που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2012, στη μνήμη του Πορτογάλου πολιτικού Diogo Vasconelos, είχε πέρσυ ως θέμα το προσφυγικό και τη μετανάστευση. Τα τρία project που βραβεύτηκαν, ανάμεσα σε 1.095 συμμετέχοντες από 36 χώρες, ήταν τα παρακάτω:

  • Cucula: ένα εργαστήριο με παράλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από κοινού με τους πρόσφυγες και μετανάστες στο Βερολίνο. Αντικείμενο του εργαστηρίου είναι ο σχεδιασμός, η παραγωγή και η πώληση προϊόντων, με έμφαση στην επιπλοποιία. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκτός από τεχνικές δεξιότητες, περιλαμβάνει μαθήματα γερμανικής γλώσσας, νομικές συμβουλές και υποστήριξη για τη συγγραφή βιογραφικού, αιτήσεις για δουλειά και την καθημερινή ζωή στη Γερμανία.
  • The Machine to Be Another: μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας από την Ισπανία, σχεδιασμένη για να δημιουργεί και να αναπαράγει εμπειρίες, ώστε ο χρήστης να μπορεί να αισθανθεί το πώς είναι να είναι κανείς πρόσφυγας. Η τεχνολογία γίνεται όχημα για την ενσυναίσθηση. Με ηχογραφημένη αφήγηση δημιουργείται μια ιστορία που ξεδιπλώνεται σε ένα περιβάλλον 360 μοιρών χρησιμοποιώντας VR τεχνολογία. Το project στοχεύει στη δημιουργία σταθμών με αρχειοθετημένες αφηγήσεις από πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Οι σταθμοί θα βρίσκονται κυρίως σε χώρους πολιτισμού όπως σχολεία, βιβλιοθήκες, μουσεία κ.ά.
  • Virtuous Triangle: το project από την Τουρκία φέρνει σε επαφή μαθητές δημοτικού από τη Συρία με Τούρκους μαθητές, υπό την επιτήρηση ενός πανεπιστημιακού φοιτητή για καθοδήγηση και βοήθεια στην επικοινωνία. Το project σκοπό έχει να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κοινωνικής διαίρεσης στην Τουρκία. Χάρη στο πρόγραμμα είναι πιο εύκολο για τα παιδιά από τη Συρία να μάθουν τούρικα και να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες. Στόχος είναι να αναπτυχθούν σχέσεις με ιδιωτικές επιχειρήσεις, την κυβέρνηση και άλλους κοινωνικούς παράγοντες και να προωθηθεί η κοινωνική ένταξη και αλληλεγγύη από όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία.

 


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι 


Οι θέσεις για την εκδήλωση είναι περιορισμένες – δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα & κάντε την εγγραφή σας εδώ