Η ηθική των κοινωνικών δικτύων ξανά στο μικροσκόπιο

Posted on May 30, 2017, 3:34 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 14 secs

Την προηγούμενη βδομάδα η εφημερίδα Guardian δημοσίευσε τα Facebook Files, περισσότερα από 100 έγγραφα, φέρνοντας στη δημοσιότητα πρωτοφανή στοιχεία για το σχέδιο που χρησιμοποίησε η εταιρεία προκειμένου να διευθετήσει ζητήματα όπως η βία, το μίσος, η τρομοκρατία, η πορνογραφία, ο ρατσισμός και ο αυτοτραυματισμός.

Οι κανόνες και οι κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να αποφασιστεί τι μπορούν να δημοσιεύσουν 2 δισεκατομμύρια χρήστες αποκαλύπτονται για πρώτη φορά σε μια έρευνα, η οποία έχει ήδη πυροδοτήσει την παγκόσμια συζήτηση σχετικά με τον ρόλο και την ηθική του γίγαντα των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Facebook, φωτογραφίες “μη φυσικής κακοποίησης” και εκφοβισμού παιδιών δεν χρειάζεται να διαγραφούν, εκτός αν υπάρχει ένα σαδιστικό ή πανηγυρικό στοιχείο. Ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης θα επιτρέψει επίσης στους ανθρώπους να επιχειρήσουν να κάνουν αυτοκαταστροφικές απόπειρες, διότι «δεν θέλουν να λογοκρίνουν ή να τιμωρούν ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο».

Αλλά τα προβλήματα δεν λένε να σταματήσουν. Νωρίτερα αυτό το μήνα η εφημερίδα The Australian διέρρευσε έγγραφο που είχε συντάξει η Facebook, αποκαλύπτοντας ότι η εταιρεία είχε προσφέρει σε διαφημιζόμενους τη δυνατότητα να στοχεύσουν 6,4 εκατομμύρια νεότερους χρήστες, ακόμη και 14 ετών, σε ευάλωτη ψυχολογική κατάσταση, όπως όταν αισθάνονταν «άχρηστοι», «ανασφαλείς» , σαν “αποτυχία” ή ότι τους “νικάει το άγχος”.

Το έγγραφο των 23 σελίδων είχε προετοιμαστεί για ένα πιθανό διαφημιζόμενο και τόνιζε την ικανότητα της Facebook να προβάλλει μικρές διαφημίσεις σε “στιγμές που οι νέοι χρειάζονται ψυχολογική ώθηση”. Σύμφωνα με την έκθεση της εφημερίδας, το Facebook παρακολουθούσε τις δημοσιεύσεις, τις φωτογραφίες, τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών, αλλά και τη δραστηριότητα τους σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο για την παρακολούθηση των συναισθηματικά χαμηλών επιπέδων.

Αυτή τη βδομάδα, σειρά πήρε το twitter για τον αμφιλεγόμενο τρόπο που στοχεύει τις διαφημίσεις του. Παρότι την περασμένη εβδομάδα, το Twitter ανακοίνωσε ένα νέο εργαλείο διαφάνειας – τελικά δέχτηκε πυρά για «έκδηλη ρητορική βία» σε μη – ετερόφυλους χρήστες του μέσου.

Οι χρήστες πλέον μπορούν να επεξεργαστούν τα δεδομένα του προφίλ και εκτός από το “αρσενικό” και το “θηλυκό”, έχουν ακόμα μια επιλογή “προσθέστε το φύλο”.

Αυτό δεν ήταν αρκετό για πολλούς από τους επικριτές, οι οποίοι λένε ότι η εταιρεία τους προκάλεσε συναισθηματικό τραύμα υποθέτοντας και “επιβάλλοντας” το φύλο τους.

Όσο υπερβολικό και αν ακούγεται το παραπάνω επιχείρημα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το ενδεχόμενο κίνδυνο για κοινωνικές ανισότητες και διακρίσεις που αποτυπώνονται και ενδυναμώνονται με τη χρήση αλγόριθμων.

Στο βιβλίο της με τίτλο “Weapons of Math Destruction: How big data increases inequality and threatens democracy“, η Cathy O’Neil προβάλλει τα αυτά μοντέλα που διαμορφώνουν τελικά το μέλλον μας, τόσο ως άτομα όσο και ως κοινωνία.

Αυτά τα “όπλα καταστροφής”, όπως τα αποκαλεί, βαθμολογούν καθηγητές και μαθητές, ταξινομούν βιογραφικά, χορηγούν (ή αρνούνται) δάνεια, αξιολογούν εργαζόμενους, στοχεύουν ψηφοφόρους, παρακολουθούν την υγεία μας κ.ο.κ.

Η O’Neil καλεί τους δημιουργούς των αλγορίθμων να αναλάβουν επιτέλους την ευθύνη και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ρυθμίσουν αποτελεσματικότερα τη χρήση τους.

Αλλά τελικά, εναπόκειται σε εμάς να κατανοήσουμε καλύτερα τα μοντέλα που κυβερνούν τη ζωή μας. Να ρωτάμε τις δύσκολες ερωτήσεις, να αποκαλύπτουμε την αλήθεια, να απαιτούμε την αλλαγή.