Ερωτηματολόγια για έρευνα – τι να προσέξετε

Posted on October 27, 2016, 4:26 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 5 secs

Τα ερωτηματολόγια χρησιμοποιούνται πολύ στην έρευνα της κοινωνικής επιστήμης. Συνεπώς. το να γνωρίζει κανείς πώς να κατασκευάσει ένα καλό ερωτηματολόγιο μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντική πρακτική δεξιότητα. Εδώ θα βρείτε συμβουλές για μια καλή μορφοποίηση ερωτηματολογίου, τοποθέτηση στοιχείων, οδηγίες συμπλήρωσης, διατύπωση ερωτήσεων, και πολλά άλλα.

Μορφοποίηση ερωτηματολογίου

Η γενική μορφή του ερωτηματολογίου είναι εύκολο να παραβλεφθεί, αλλά είναι κάτι εξίσου σημαντικό με τη διατύπωση των ερωτήσεων. Ένα κακογραμμένο ερωτηματολόγιο είναι πολύ πιθανό να μπερδέψει τους ερωτηθέντες.

Κατ ‘αρχάς, το ερωτηματολόγιο θα πρέπει να ευανάγνωστο και τακτοποιημένο. Πολλές φορές οι ερευνητές φοβούνται ότι το ερωτηματολόγιο τους φαίνεται πολύ μεγάλο. Ως εκ τούτου, προσπαθούν να χωρέσουν πάρα πολλά σε λίγες σελίδες. Αντ ‘αυτού, κάθε ερώτηση θα πρέπει να έχει το δικό της χώρο. Οι ερευνητές δεν πρέπει να προσπαθούν να χωρέσουν περισσότερα από ένα ερώτημα σε μια γραμμή, επειδή αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση.

Δεύτερον, οι λέξεις δεν πρέπει ποτέ να έχουν συντμηθεί στην προσπάθεια εξοικονόμησης χώρου. Μην ξεχνάμε ότι δεν μπορούν όλες οι συντομογραφίες να ερμηνευθούν σωστά.

Τέλος, άφθονος χώρος πρέπει να αφεθεί μεταξύ των ερωτήσεων σε κάθε σελίδα. Οι ερωτήσεις δεν θα πρέπει να είναι πάρα πολύ κοντά μεταξύ τους στη σελίδα. Το διπλό κενό ανάμεσα σε κάθε ερώτηση είναι ιδανικό.

Διαμόρφωση Ερωτήσεων

Σε πολλά ερωτηματολόγια, οι ερωτηθέντες αναμένεται να επιλέξουν μια απάντηση από μια σειρά απαντήσεων. Μπορεί να υπάρχει ένα τετράγωνο ή ένας κύκλος δίπλα σε κάθε απάντηση για να ελέγξει ή να συμπληρώσει ο ερωτώμενος. Όποια μέθοδο και αν χρησιμοποιήσετε, δώστε αρκετές οδηγίες. Πρέπει να καταστεί σαφές τι ζητάτε. Αναρτήστε τις οδηγίες σε εμφανές σημείο δίπλα στην ερώτηση. Εάν ένας ερωτώμενος δηλώνει την απάντηση του με έναν τρόπο που δεν προβλέπεται, θα μπορούσε να δυσκολέψει αρκετά την εισαγωγή δεδομένων.

Οι επιλογές για την κάθε απάντηση θα πρέπει να ισαπέχουν. Δεν θέλετε το “ναι” και το “όχι” να είναι το ένα δίπλα στο άλλο, ενώ το «ίσως» είναι πιο μακριά. Κάτι τέτοιο μπορεί να παραπλανήσει τους ερωτηθέντες και να τους αναγκάσει να επιλέξουν μια διαφορετική απάντηση από αυτή που ήθελαν αρχικά.

Διατύπωση ερώτησης

Η διατύπωση των ερωτήσεων και των επιλογών σε ένα ερωτηματολόγιο είναι πολύ σημαντική. Η παραμικρή διαφορά στη διατύπωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διαφορετική απάντηση. Θα μπορούσε ακόμα να προκαλέσει τον ερωτώμενο να παρερμηνεύσει την ερώτηση.

Μάλιστα, πολλές φορές οι ερευνητές κάνουν το λάθος να κάνουν ασαφείς και διφορούμενες ερωτήσεις. Κάθε ερώτηση πρέπει να είναι σαφής και ξεκάθαρη. Αυτό φαίνεται σαν μια προφανής συμβουλή για την κατασκευή ενός ερωτηματολογίου, ωστόσο συχνά παραβλέπεται. Συνήθως οι ερευνητές εμπλέκονται τόσο στο θέμα μελέτης, ώστε πολλά πράγματα τους φαίνονται αρκετά σαφή. Τα στοιχεία του ερωτηματολογίου (τόσο το ζήτημα όσο και οι κατηγορίες απαντήσεων) πρέπει να είναι τόσο ακριβή, ώστε ο ερωτώμενος να γνωρίζει ακριβώς τι ζητάει ο ερευνητής.

Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν ζητάτε μια ενιαία απάντηση σε μια ερώτηση με πολλά μέρη. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι σας ρωτάω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή τη δήλωση: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εγκαταλείψει τις γραφειοκρατικές δαπάνες της και να ξοδεύει περισσότερα χρήματα για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν με αυτή τη δήλωση. Πολλοί άνθρωποι επίσης, δεν θα είναι σε θέση να δώσουν μια απάντηση. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε απάντηση σε αύτην ερώτηση θα ήταν παραπλανητική για τον ερευνητή.

Κατά γενικό κανόνα, κάθε φορά που η λέξη “και” εμφανίζεται σε μια ερώτηση ή κατηγορία απαντήσεων, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για διόρθωση ή αντικατάσταση με πολλαπλές ερωτήσεις.

Κατάταξη στοιχείων σε ένα ερωτηματολόγιο

Η σειρά με την οποία εμφανίζονται οι ερωτήσεις μπορεί να επηρεάσει τις απαντήσεις. Πρώτον, η εμφάνιση μίας ερώτησης μπορεί να επηρεάσει τις απαντήσεις που δόθηκαν σε μεταγενέστερες ερωτήσεις. Για παράδειγμα, μπορεί υπάρχουν πολλά ερωτήματα κατά την έναρξη μιας έρευνας που ρωτούν για τις απόψεις των ερωτηθέντων για την τρομοκρατία. Στη συνέχεια, μετά από αυτές τις ερωτήσεις είναι μια ανοικτή ερώτηση που ζητά από τον ερωτώμενο να τοποθετηθεί για το μεγαλύτερο κίνδυνο της εποχής μας. Η τρομοκρατία θα είναι μια πολύ πιθανή απάντηση. Θα ήταν καλύτερα να τοποθετήσουμε την ανοιχτή ερώτηση πριν το θέμα της τρομοκρατίας, ώστε να μην το έχουμε βάλει ήδη στο κεφάλι των ερωτηθέντων.

Θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να καταταχθούν οι ερωτήσεις του ερωτηματολογίου έτσι, ώστε να μην επηρεάζουν τα επόμενα ερωτήματα. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο και σχεδόν αδύνατο να γίνει με κάθε ερώτηση. Ωστόσο, ο ερευνητής μπορεί να προσπαθήσει να εκτιμήσει ποια είναι τα διάφορα αποτελέσματα των θέσεων των ερωτήσεων. Διαλέξτε τη σειρά που θα προκαλέσει τις λιγότερες συνέπειες.

Οδηγίες ερωτηματολογίου

Κάθε ερωτηματολόγιο, δεν έχει σημασία πώς διατίθεται, θα πρέπει να περιέχει πολύ σαφείς οδηγίες. Τα εισαγωγικά σχόλια είναι καλό να τοποθετούνται ανά περίπτωση. Σύντομες οδηγίες για να βοηθήσουμε τον ερωτώμενο με το νόημα του ερωτηματολογίου, ώστε να είναι λιγότερο χαοτικό.

Στην αρχή της έρευνας, θα πρέπει να παρέχονται βασικές οδηγίες για τη συμπλήρωσή του. Ο ερωτώμενος θα πρέπει να ξέρει τι ζητείται από αυτόν: να δείξει τις απαντήσεις του σε κάθε ερώτηση τοποθετώντας ένα σημάδι ή ένα Χ στο τετραγωνάκι δίπλα από την κατάλληλη απάντηση ή να γράψει την απάντησή του στο χώρο που παρέχεται.

Αν υπάρχει ένα τμήμα του ερωτηματολογίου με κλειστού τύπου ερωτήσεις και ένα άλλο τμήμα με ανοιχτές ερωτήσεις, οι οδηγίες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην αρχή κάθε τμήματος. Αφήστε τις οδηγίες για τις κλειστού τύπου ερωτήσεις ακριβώς πάνω από τα ερωτήματα. Τοποθετήστε τις οδηγίες για τις ανοιχτές ερωτήσεις πάνω ακριβώς από αυτές τις ερωτήσεις, αντί να τα γράφετε όλα αυτά στην αρχή του ερωτηματολογίου.

 

Καλή επιτυχία!

 


Αναφορές
Babbie, Ε (2001). Η πρακτική της Κοινωνικής Έρευνας: 9η έκδοση. Belmont, CA: Wadsworth / Thomson Learning.