Οι κλίμακες για τις έρευνες κοινωνικών επιστημών

Posted on October 27, 2016, 3:11 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 12 secs

Κλίμακες Μέτρησης Στάσεως

Η κλίμακα είναι ένα είδος σύνθετου μέτρου που αποτελείται από διάφορα στοιχεία που έχουν μια λογική ή εμπειρική δομή μεταξύ τους. Οι κλίμακες απεικονίζουν τις διαφορές στην ένταση μεταξύ των δεικτών μιας μεταβλητής.

Για παράδειγμα, όταν ένα θέμα έχει για επιλογές απαντήσεις όπως πάντα, συχνά, μερικές φορές, σπάνια και ποτέ, αυτές αντιπροσωπεύουν μια κλίμακα, καθώς οι διαθέσιμες επιλογές στην απάντηση είναι σε διάταξη και έχουν διαφορές στην έντασή τους. Ένα άλλο παράδειγμα θα ήταν Συμφωνώ απόλυτα, συμφωνώ, ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ, διαφωνώ, διαφωνώ απόλυτα.

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι κλίμακας. Θα εξετάσουμε τέσσερες τύπους που χρησιμοποιούνται συνήθως στην έρευνα των κοινωνικών επιστημών και θα δούμε πώς κατασκευάζονται.

Κλίμακα Likert

Οι κλίμακες Likert είναι από τις πιο συχνά χρησιμοποιηούμενες κλίμακες στην έρευνα των κοινωνικών επιστημών. Προσφέρουν ένα απλό σύστημα αξιολόγησης που είναι κοινό για τις έρευνες όλων των ειδών. Μια συνηθισμένη χρήση της κλίμακας Likert είναι για μια έρευνα που ζητά από τους ερωτηθέντες να προσφέρουν τη γνώμη τους για κάτι, δηλώνοντας το επίπεδο στο οποίο συμφωνούν ή διαφωνούν.

Συχνά μοιάζει κάπως έτσι:

  • Συμφωνώ απολύτως
  • Συμφωνώ
  • Ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ
  • Διαφωνώ
  • Διαφωνώ απολύτως

Εντός της κλίμακας, τα επιμέρους στοιχεία που την απαρτίζουν ονομάζονται στοιχεία Likert. Σε κάθε επιλογή πρέπει να αποδίδετε μια βαθμολογία (για παράδειγμα, 0-4), και οι απαντήσεις για τα διάφορα στοιχεία Likert (που μετρούν την ίδια έννοια) να μπορούν να προστεθούν μαζί για κάθε άτομο ώστε να αποκτήσει μια συνολική βαθμολογία Likert.

Ας πούμε ότι ενδιαφέρομαστε να μετρήσουμε την προκατάληψη εναντίον των γυναικών. Μια μέθοδος θα ήταν να δημιουργήσουμε μια σειρά από καταστάσεις που αντανακλούν προκατειλημμένες ιδέες, η καθεμία με τις κατηγορίες Likert που αναφέρονται παραπάνω. Ορισμένες από τις δηλώσεις μπορεί να είναι: “Οι γυναίκες δεν πρέπει να ψηφίζουν,” ή “Οι γυναίκες δεν μπορούν να οδηγήσουν“. Στη συνέχεια θα αναθέσουμε για καθεμία από τις κατηγορίες απαντήσεων ένα βαθμό από 0 έως 4.

Για παράδειγμα, μπορείτε να εκχωρήσετε μια βαθμολογία ως εξής: 0 για «διαφωνώ απόλυτα», 1 για «διαφωνώ», 2  για «ούτε συμφωνώ ή διαφωνώ», κ.ο.κ.).

Οι βαθμολογίες για κάθε μία από τις προτάσεις μπορούν να αποτελέσουν μια συνολική βαθμολογία προκατάληψης. Αν είχαμε πέντε δηλώσεις και ο ερωτώμενος απάντησε «συμφωνώ απόλυτα» σε κάθε στοιχείο, η συνολική βαθμολογία προκατάληψης του ή της θα είναι 20, υποδεικνύοντας ένα πολύ υψηλό βαθμό προκατάληψης κατά των γυναικών.

 

Κλίμακα κοινωνικής απόστασης Bogardus

Η κλίμακα της κοινωνικής απόσταση Bogardus δημιουργήθηκε από τον κοινωνιολόγο Emory S. Bogardus ως μια τεχνική για τη μέτρηση της προθυμίας των ανθρώπων να συμμετέχουν σε κοινωνικές σχέσεις με άλλα είδη ανθρώπων. (Παρεμπιπτόντως, ο Bogardus ίδρυσε ένα από τα πρώτα τμήματα κοινωνιολογίας σε αμερικανικό έδαφος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια το 1915.) Πολύ απλά, η κλίμακα προσκαλεί τους ανθρώπους να δηλώσουν το βαθμό στον οποίο έχουν την αποδοχή των άλλων ομάδων.

Ας πούμε ότι μας ενδιαφέρει ο βαθμός στον οποίο οι χριστιανοί της χώρας είναι πρόθυμοι να συνδεθούν με τους μουσουλμάνους. Θα μπορούσαμε να θέσουμε τα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Είστε πρόθυμοι να ζείτε στην ίδια χώρα με τους μουσουλμάνους;
2. Είστε πρόθυμοι να ζείτε στην ίδια κοινότητα με τους μουσουλμάνους;
3. Είστε πρόθυμοι να ζείτε στην ίδια γειτονιά με τους μουσουλμάνους;
4. Είστε πρόθυμοι να ζείτε δίπλα σε ένα μουσουλμάνο;
5. Είστε διατεθειμένος να αφήσετε το γιο ή την κόρη σας να παντρευτεί μια μουσουλμάνα / ένα μουσουλμάνο;

Οι σαφείς διαφορές στην ένταση προτείνουν μια δομή μεταξύ των στοιχείων. Αν ένα άτομο είναι πρόθυμο να δεχτεί μια ορισμένη συσχέτιση, είναι συνήθως πρόθυμο να δεχτεί και όλες εκείνες που προηγήθηκαν (με μικρότερη ένταση).

Κάθε στοιχείο στην κλίμακα βαθμολογείται ώστε να αντικατοπτρίζει το επίπεδο της κοινωνικής απόστασης. Ξανά εδώ για κάθε πιθανή απάντηση αποδίδονται οι αντίστοιχοι βαθμοί. Οι βαθμολογίες για κάθε απάντηση πρέπει να καταταχθούν ανά μέσο όρο. Μια χαμηλότερη βαθμολογία υποδεικνύει ένα υψηλότερο επίπεδο αποδοχής από ό, τι μια υψηλότερη βαθμολογία.

 

Κλίμακα Thurstone

Η κλίμακα Thurstone, που δημιουργήθηκε από τον Louis Thurstone, έχει ως στόχο τη δημιουργία ομάδων δεικτών για μια μεταβλητή με μία εμπειρική δομή μεταξύ τους. Η κλίμακα σε αυτή την περίπτωση κατασκευάζεται με την ενεργή συμμετοχή των ερωτώμενων.

Αν, για παράδειγμα, μελετούσαμε τις διακρίσεις, θα δημιουργούσαμε μια λίστα στοιχείων – 10, για παράδειγμα. Στη συνέχεια θα ζητούσαμε από τους ερωτώμενους να αποδώσουν βαθμολογίες από 1 έως 10 σε κάθενα στοιχείο της λίστας.

Όταν οι ερωτηθέντες έχουν βαθμολογήσει τα στοιχεία, ο ερευνητής εξετάζει τις βαθμολογίες που αποδίδονται σε κάθε στοιχείο, ώστε να καθορίσει σε ποια στοιχεία οι ερωτηθέντες έχουν συμφωνήσει περισσότερο.

Εάν τα στοιχεία της κλίμακας έχουν αναπτυχθεί και βαθμολογηθεί επαρκώς, θα φανεί και η αποτελεσματικότητα της μέσω της μείωσης των δεδομένων που υπάρχουν για παράδειγμα στην κλίμακα Bogardus.

Γιατί να την προτιμήσεις: Αποτυπώνει την αντίληψη των ερωτώμενων με μεγαλύτερη ακρίβεια από τις άλλες κλίμακες.

.

Σημασιολογική κλίμακα διαφοροποίησης (Semantic Differential)

Με τη σημασιολογική κλίμακα διαφοροποιήσης ο ερευνητής ζητά από τους ερωτώμενους να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο αντίθετες θέσεις, χρησιμοποιώντας προκριματικά για να γεφυρώθεί το χάσμα μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι θέλετε να πάρετε τις απόψεις των ερωτηθέντων σχετικά με μια νέα τηλεοπτική εκπομπή.

Θα πρέπει πρώτα να αποφασίσετε ποιες διαστάσεις θα πάρετε για τη μέτρηση.

Στη συνέχεια βρείτε δύο αντίθετους όρους που εκπροσωπούν αυτές τις διαστάσεις. Για παράδειγμα, «ευχάριστη» και «βαρετή» , «αστεία»  και «λυπηρή» .

Τέλος, θα δημιουργήσετε ένα φύλλο αξιολόγησης για τους ερωτηθέντες, ώστε να αναφέρουν πώς αισθάνονται για την τηλεοπτική εκπομπή. Το ερωτηματολόγιο σας θα είναι κάπως έτσι:

   1    2   3   4   5
Απολαυστική  Βαρετή
Αστεία  Λυπηρή