Τι γίνεται με τα trolls;

Posted on October 23, 2014, 7:20 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 8 secs

Με αφορμή το ξέσπασμα της Kathie Sierra, μεταξύ άλλων προγραμματίστρια και designer ηλεκτρονικών παιχνιδιών, όταν άρχισε να δέχεται απειλές για τη ζωή της και την οικογένεια της με διάφορους ευφάνταστους τρόπους, αλλά και πολλά άλλα παρόμοια περιστατικά που κατήγγειλαν γυναίκες, το θέμα των trolls έρχεται ξανά στο προσκήνιο, περισσότερο υπό το πρίσμα της σεξιστικής επίθεσης και ρατσισμού κατά των γυναικών. Η Kathie αναφέρει πως δεν είχε δεχτεί ιδιαίτερες ενοχλήσεις μέχρι το σημείο που άρχισε να είναι αρκετά αναγνωρίσιμη και να έχει επιρροή ως καταξιωμένη επαγγελματίας. Όπως υποστηρίζει ίδια, δεν ήταν κάποια δράση της ή κάποιο σχόλιο της που πυροδότησε τις επιθέσεις, παρά το γεγονός της επιτυχίας της στην ηλεκτρονική σφαίρα.

Τι λέει η επιστήμη

Παρότι η έρευνα για αυτά τα θέματα είναι σε πρώιμο στάδιο, γράφονται αρκετά άρθρα με ψυχολογικές αναλύσεις σκιτσάροντας το προφίλ των trolls. Ανθρώπων μοναχικοί με προβλήματα κοινωνικοποίησης. Καταφέρνουν να κερδίσουν την προσοχή με το να εκνευρίζουν τους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου, έχοντας έντονο το στοιχείο του σαδισμού. Τέτοιες συμπεριφορές αναπτύσσονται, λέει η Mary Beard ιστορικός, καθηγήτρια στο Cambridge, σε περιπτώσεις απο-ταυτοποίησης των υποκειμένων. Τέτοια παραδείγματα είναι τα παιχνίδια ρόλων, αλλά και περιπτώσεις με έντονο το στοιχείο της μαζοποίησης, όπως ο χουλιγκανισμός. Τέλος, λέει η κα. Beard πως τέτοιες ενέργειες μπορούν να τροφοδοτήσουν τον ναρκισσισμό των υποκειμένων αυτών. Τραβώντας επάνω τους την προσοχή άλλων χρηστών νοιώθουν επιτέλους πιο σημαντικοί.

Πολλοί λένε ότι από τη στιγμή που εκτίθεται κάποιος επώνυμα στο διαδίκτυο είναι φυσικό και επόμενο να πέσει αργά ή γρήγορα θύμα επιθέσεων. Πρέπει να το περιμένει. Όπως λέει και η Kathie, σε τέτοιες περιπτώσεις εάν δεν αντιδράσεις το troll κερδίζει. Εάν αντιδράσεις το troll φωνάζει πιο δυνατά – κερδίζει. Εάν χάσεις την ψυχραιμία σου το troll κερδίζει…πανηγυρικά.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Αρχικά, θα εφιστούσα την προσοχή σε κάποιον όταν δίνει τη συγκατάθεση του για δημοσίευση να ελέγχει πρώτα την ποιότητα του μέσου δημοσίευσης. Πολλοί διαχειριστές ιστολογίων αφήνουν επίτηδες να εξελίσσεται ένας μικρός πόλεμος στα σχόλια. Τρίβουν τα χέρια τους, καθώς θεωρούν ότι έτσι τραβάνε περισσότερους αναγνώστες. Άλλοι απλώς δεν ασχολούνται. Πιστεύουν ότι επειδή έχουν γράψει κάπου με ψιλά γράμματα ότι δεν φέρουν ευθύνη για τα σχόλια είναι καλυμμένοι. Επίσης, μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το twitter είναι ιδανικά από τη φύση τους για επιθέσεις.

Κανείς δεν θα θελε να πέσει θύμα τέτοιας ενέργειας και σίγουρα δεν χρειάζεται να παίρνει κανείς ηλίθια σχόλια στα σοβαρά. Γνωρίζετε όμως ότι άπαξ και εντοπίσετε υβριστικά σχόλια εναντίον σας, μπορείτε να ζητήσετε ρητά από το διαχειριστή της σελίδας να τα αφαιρέσει. Εάν δεν το κάνει καθίσταται εκείνος υπαίτιος για την εξύβριση.

Η κατάσταση στο διαδίκτυο, στις ιστοσελίδες εφημερίδων, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα γκρουπ είναι απελπιστική.

Όταν διακρίνετε ότι ένας λογαριασμός είναι ψεύτικος μπορείτε να τον αναφέρετε και να τον μπλοκάρετε. Σε περίπτωση που βλέπετε υβριστικά σχόλια σε ιστολόγια και εφημερίδες σταματήστε να τις παρακολουθείτε.

Εάν οι διαχειριστές δεν ενδιαφέρονται για την ποιότητα της δημόσιας σφαίρας και του διαλόγου που φιλοξενούν, είναι πιθανό να μην ενδιαφέρονται για την ποιότητα των ειδήσεων που σερβίρουν. Σκεφτείτε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τέτοιες επιθέσεις σε άτομα νεαρής ηλικίας ή σε άτομα σε ευαίσθητη ψυχολογική κατάσταση.

Ας κρατήσουμε το διαδίκτυο καθαρό, είναι ευθύνη μας.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.