Ένοπλη βία: είναι επιδημία λέει Έλληνας καθηγητής του Yale

Posted on January 09, 2017, 9:38 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 5 secs

Η ένοπλη βία είναι “μεταδοτική”, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Yale, καθώς εμφανίζεται εντός κοινωνικών δικτύων σε περισσότερο από 60% των περιπτώσεων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθημερινά περισσότεροι από 200 άνθρωποι δολοφονούνται ή απειλούνται με όπλο. Μέχρι τώρα η έρευνα δεν είχε εστιάσει στο ρόλο που παίζουν οι διαπροσωπικοί δεσμοί για την εξάπλωση της ένοπλης βίας.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην Εφημερίδα της American Medical Association, καταδεικνύει ότι η βία εξάπλωνεται σαν επιδημία, καθώς τα επεισόδια “μεταδίδονται” δυνητικά σε εκατοντάδες άλλους.

Εξετάζοντας τα αρχεία συλλήψεων του Σικάγο για περισσότερα από οκτώ χρόνια, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή κοινωνιολογίας Aντρέα Παπαχρήστο, διαπίστωσαν ότι το 63 τοις εκατό από 11.123 επεισοδία με πυροβολισμούς, συνέβησαν σε άτομα που συνδέονται μεταξύ τους.

Η μοντελοποίηση της εξάπλωσης της ένοπλης βίας σε δίκτυο αξιολογήθηκε με τη χρήση ενός πιθανολογικού μοντέλου μετάδοσης, που υποθέτει ότι τα άτομα υπόκεινται σε κινδύνους που σχετίζονται με την από κοινού τους σύλληψη, εκτός από τους “κλασικούς” δημογραφικούς παράγοντες, όπως ηλικία, φύλο, και περιοχή κατοικίας.

Οι συμμετέχοντες αντιπροσώπευαν ένα δίκτυο 138.163 άτομων, που συνελήφθησαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2006 και 31ης Μαρτίου 2014. Περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των ατόμων συνελήφθησαν στο Σικάγο κατά τη διάρκεια αυτής της περίοδου, 9.773 εκ των οποίων ήταν θέματα ένοπλης βίας. Τα άτομα ήταν κατά μέσο όρο 27 χρονών, κυρίως άνδρες (82,0%), μαύροι (75,6%), και συχνά μέλη μιας συμμορίας (26,2%).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι, όταν ένα άτομο είχε πυροβοληθεί, το επόμενο θύμα ακολουθούσε σε ένα μέσο όρο των 125 ημερών. Το μοτίβο αυτό συνεχιζόταν σε ολοένα και ευρύτερα δίκτυα.

“Θέλουμε να πάρουμε αυτή την επιδημία της ένοπλης βίας από το πλαίσιο της ποινικής δικαιοσύνης και τη βάλουμε σε ένα πλαίσιο δημόσιας υγείας, που θα εστιάζει στα θύματα και τη μείωση του τραύματος”, δήλωσε ο καθηγητής Α. Παπαχρήστος.

Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι “ένοπλη βία τείνει να συγκεντρώνεται μέσα σε κοινωνικά και οικονομικά μειονεκτούσες μειονοτικές κοινότητες, όπου τα ποσοστά των τραυματισμών από σφαίρες υπερβαίνουν κατά πολύ τον εθνικό μέσο όρο, και όπου τα ποσοστά ανθρωποκτονιών νεαρών μαύρων είναι 10 φορές υψηλότερα από των λευκών ομολόγων τους.”

Ο A. Παπαχρήστος είπε, «Υπάρχει μια πραγματική αξία για την κατανόηση του χρόνου που συμβαίνουν τα γεγονότα αυτά, ως τρόπου για τον εντοπισμό των πιθανών θυμάτων, και του πού πρέπει να εισάγουμε πόρους με στοχευμένα προγράμματα μείωσης της βίας”.

“Αν θέλουμε να μειώσουμε τα ποσοστά της ένοπλης βίας στη χώρα αυτή, θα πρέπει να νοιαζόμαστε για τους νέους άνδρες με ποινικά μητρώα που πέφτουν θύματα της ένοπλης βίας”, δήλωσε ο Παπαχρήστος.

Το Σικάγο έχει τρεις φορές τον εθνικό μέσο όρο ένοπλης βίας, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου του Yale.

 


Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ


Photo credit: rwhutson